نام فارسی : آلاله
نام انگلیسی : Ranunculus
نام علمی : Ranunculus spp
خانواده : Ranunculaceae
کاربرد :
گل زینتی
نور کامل
فراوان در بهار
رطوبت محیط
هوایی خنک
مشخصات
گیاه آلاله جزء گیاهان دائمی و بومی مناطق خاورمیانه و دریای مدیترانه است. ریشه های پیازی و پنجه ای مانند دارد. دارای ساقه هایی خشن ، ساده و یا منشعب بوده ، برگ ها به صورت دندانه دار هستند. این گل به معنی جذاب بودن است و یک هدیه مناسب هم به شمار میرود.
آلاله دارای سه گونه مهم است که زیبا ترین گونه آن به آلاله ایرانی معروف است.
گونه های مختلف
- آلاله ایرانی R. asiaticus
دائمی و حساس به سرماست. دارای گل هایی به رنگ های سفید ، زرد ، نارنجی و قرمز است.دارای 50 گونه هستند که برخی از آن ها مانند R.farsicus , R.zenjanensis , .elburzensis R گونه های انحصاری ایرانی هستند. گل ها اغلب پرپر و نیمه پرپر است برخی گونه ها یک رنگ و برخی به صورت ابلق و خط دار هستند.
- آلاله آفریقایی R. africanus
دارای گل های درشت و پرپر تا حدودی شبه گل صد تومانی.
- آلاله خزنده R.repens
این گونه دارای دستک ، برگ های مثلثی تا تخم مرغی شکل که هر یک دارای سه لب میباشد.گل ها به رنگ زرد روشن و براق هستند.
نور
مکان هایی دارای نور کامل آفتاب یا بهتر آفتابگیر را بیشتر میپسندد.
آبیاری
در فصل بهار نیاز آبی بالایی دارد و همیشه خاک مرطوب باشد ولی با گرم شدن هوا و زرد شدن برگ ها در تابستان که گیاه وارد خفتگی میشود آبیاری را به مرور کاهش دهید.بعد از خشک شدن کامل شاخه ها و برگ ها آبیاری را متوقف کنید.
دما و رطوبت
بهترین شرایط دمایی برای آلاله هوایی خنک است که شب ها به 7 تا 10 درجه و روز ها حداکثر 21 درجه باشد.دما های بالاتر باعث سوختگی و زرد شدن برگ ها خواهد شد. به سرمای زیاد از حد هم حساس است.
رطوبت محیط برای آلاله مناسب است.
خاک و تغذیه
نیاز به یک بستر با دارای مواد آلی فراوان و قوی دارد. به خاک هایی با دارای زهکش بالا نیاز دارد ، ترکیباتی مانند شن ، خاک باغچه مرغوب و خاک برگ برای آلاله مناسب است.
همانطور که گفته شد نیاز به مواد آلی در خاک دارد بدین منظور میتوانید از کود های مایع و ارگانیک برای تقویت خاک استفاده کنید.
گلدهی
بعد از دوره گلدهی و زمانی که بوته ها خشک شدند ، شاخه های گیاه را قطع کنید آبیاری را نیز متوقف سازید. گاهی ریشه های گیاه را از خاک خارج کرده و تمیز میکنند ، در سایه خشک میکنند و در شن خشک تا هنگام کاشت دوباره نگهداری میکنند.
تکثیر
آلاله از طریق بذر و تقسیم ریشه افزایش می یابد.
از طریق بذر : تکثیر با بذر بیشتر از روش دیگر مورد استفاده قرار میگیرد ، در ماه های تیر و مرداد کشت میشوند. در طول سرمای زمستان بهتر است برای جلوگیری از سرما زدگی بستر کاشت را به وسیله خاک بپوشانید. گیاهان بعد از رشد و تشکیل ریشه های خود در تابستان با گرمی هوا برگ های خود را از دست میدهدند با آبیاری دوباره در پاییز گیاه سبز میشود. با مراقبت از گیاه در بهار سال بعد گیاه به گلدهی میرسد.
از طریق تقسیم ریشه : در مناطقی که زمستان سرد است و مناطق گرم سیری در پاییز این عمل صورت میگیرد.توجه داشته باشید ریشه ها باید دوره خفتگی خود را سپری کرده باشند ، در این روش بعد از 6 ماه گیاه به گلدهی میرسد.